Pellets

02/11/2014

Wat zijn houtpellets

 

Houtpellets zijn geperste houtkorrels, gemaakt van reststromen zoals snoeihout, zaagsel, houtspaanders.  Deze ‘grondstoffen’ worden, onder hoge druk, door een matrijs met gaten geperst.  Door de hoge druk in de pers wordt er zoveel warmte ontwikkeld, dat de cellulose (aanwezig in het hout) ervoor zorgt dat een pellet kan geproduceerd worden zonder bindmiddel. Omdat de pellets zijn geperst onder hoge druk, ligt de energiewaarde zeer hoog (meer dan een blok hout !).

2kg houtpellets komt ongeveer overeen met 1 liter stookolie.

Houtpellets

 

De pellets die in de huiskachels gebruikt worden zijn meestal 6 mm dik en hebben een lengte tussen 10 en 30 mm. De dikkere pellets worden het meest gebruikt voor industriële installaties en hebben dan vaak een lagere kwaliteit.

Bijzonder belangrijk bij de productie van de pellets is dat er gebruik gemaakt wordt van zuivere hout-grondstoffen.  Aanwezigheid van lijmen, afvalstukjes… in de grondstof is catastrofaal voor de kwaliteit van houtpellets.

De kwaliteit van de pellets is belangrijk. In Duitsland heeft men er de norm DIN51731 voor opgesteld. Er is ook een strengere norm gekomen, de DINplus of Ö-M7135.

Voordelen van houtpellets :

  • C02 Neutraal verwarmen, tot 40 % goedkoper dan aardgas of stookolie
  • Hoge stookwaarde, weinig asvorming
  • Plaatsbesparend, schoon, veilig en eenvoudig in gebruik

neutrale verbranding