Kachel vermogen tips

08/10/2015

Hulp bij het berekenen van het vermogen voor een pelletkachel:

Om voor u zelf een hulpmiddel te bieden voor het bepalen van het vermogen van de aan te schaffen pelletkachel hebben we
hieronder een aantal tips en wetenswaardigheden opgenomen.

In de fabrikanten folders  staan vaak het aantal m2 waarvoor de kachel geschikt is vermeld, echter gaan ze hier uit van de meest ideale situatie in een perfect geisoleerde woonruimte.  Er zijn echter nog veel huizen die helemaal niet zo’n perfecte isolatie hebben!

Het is daarom van belang dat er naar een aantal dingen gekeken wordt:

– Ligging van de woning (tussenbouw, vrijstaand etc)
– Soort isolatie van de woning (muur- vloerisolatie) is deze slecht, matig of goed?
– Hoe groot is de ruimte? Hoog of laag plafond.
– Heeft u het graag 19 graden in huis, of liever 25 graden.
– Is de kachel als hoofdverwarming en wil je in de koudste dagen liever niet bijstoken met gas?

Daarbij is het van belang om te weten wat u graag voor temperatuur in de woning zou willen bereiken. Sommigen vinden 19 graden al meer dan genoeg, terwijl er ook mensen zijn die een subtropisch temperatuurtje van 25graden waarderen.
Dit is nodig om te weten, want anders heeft u straks een kachel die continu op de hoogste vermogens stand en daarmee ook de hoogste uitblaas stand loopt. Met het gevolg dat er meer geluid geproduceerd wordt en dat kan vervelend zijn.

Als voorbeeld: Een pelletkachel van bijvoorbeeld 8 kW wordt vanuit de folder berekend tot ongeveer 200 m3. Bij een plafond van 2,5 meter hoogte is dat dus omgerekend 84 m2  (210 / 2,5 = 84). Maar als je deze 84 m2 wilt verwarmen met een 8kW, dan moet de kachel op de hoogste stand draaien (om het bij -10 graden lekker warm te hebben), tevens moet de isolatie uitstekend zijn.

Daarbij is het ook niet prettig om bij een buiten temperatuur van rond het vriespunt of -10 constant in de herrie van een ventilator te moeten zitten. (bij een goede ventilator zoals van onze pelletkachels is het meer een soort wind die je hoort, en geen ventilator geluid). Je wilt dus liever een pelletkachel die wat reserve vermogen heeft voor de wat koudere periode (die overigens erg lang kan duren, en die normaliter voor veel gasverbruik zorgt). Anderzijds kan een kachel met een te groot vermogen op de laagste stand té veel warmte geven als het lente of herfst is. Je kunt een pelletkachel namelijk in vermogen instellen, dus een 8kW begint bijvoorbeeld bij 3kW als laagste stand. Maar dit kan dus te veel zijn voor een bepaalde situatie. Waardoor je vaker een kachel uit- en aan moet zetten.

Ga dus liever niet uit van de oppervlakte opgegeven door de fabrikant.

 

Om bij het voorbeeld van de pelletkachel van 8kW te blijven is een dergelijke kachel bij een huis met goede isolatie, als hoofdverwarming en standje 2 of 3 (van 5) als hoogste bij -20 graden eerder geschikt voor een oppervlakte van 60m2.

Is de woning matig of slecht geïsoleerd, dan is het zelfs eerder een 40m2.

We nemen dit meestal door in een persoonlijk gesprek in onze zaak en indien wenselijk op lokatie bij u thuis.